Vilsandi looduslaager 28.-30. juuni 2016

02/10/2016 20:20

Sel suvel oli meil (Annika Suurna, Karis Kivi) meeldiv võimalus osaleda Vilsandi noore looduskaitsja laagris, mis toimus Pilguse mõisas. Sinna olid kokku tulnud noored loodushuvilised üle Saaremaa. Laagrisse saime seepärast, et osalesime edukalt bioloogiaolümpiaadi piirkonnavoorul.

Vilsandi  laager oli teistest erinev, kuna see oli loodusharidust andev  laager, kuid see polnud üldse igav.

Esimese päeva hommikul saabusime Pilguse mõisa, kus seadsime end sisse. Saime puhvi esimese korra käimise puhul. Meile tutvustati ümbrust ja siis mängisime tutvumismänge. Pärast seda algas meie esimene loeng „Teod ja karbid Eesti looduses ja inimeste elus“. Anneli Ehlvest tutvustas meile tigude ja karpide elu, hiljem läksime õue, kus jagasime end tiimideks ja hakkasime tigusid otsima, et saaks neid hiljem mikroskoobiga uurida.

 Pärast seda tuli meil loeng energeetika kohta, mida juhendas Jonas Nahkor. Seal õppisime, mis on energeetika ja milleks seda kasutatakse.

Õhtul toimus meil loeng „Nahkhiired Eestis“, kus oli juhendajaks Rauno Kalda. Öösel sõitsime Viki talumuuseumi õuele nahkhiiri püüdma. Algul panime üles nahkhiire võrgud ja siis ootasime. Saime kätte ühe nahkhiire ja rõngastasime ta.

Teisel päeval pärast hommikusööki läksime Harilaiu poolsaarele, et kaardistada ohustatud rand-ogaputke. Meie juhendajaks oli Maarja Nõmm, kes õpetas meile, kuidas kasutada GPSi.

Pärast Harilaiul käimist suundusime Selgase külla, kus asub Raivo Heina eraobservatoorium. Ta rääkis meile rikkaks saamise võimalustest ja seejärel näitas meile oma teleskoobiga tehtud pilte. Hiljem vaatasime ka teleskoope.

Pärastlõunal tutvustas Peep Männil meile ulukite seirest Eestis. Pärast õhtusööki jagunesime gruppidesse: toidutiim, magamiskohtade otsijad, junnitiim ja muude asjade tiim. Üks tiim jagunes kaheks, üks pool läks metsa kandes loomade kaelarihma ja teine pool läks neid GPS- ga metsa otsima.

Pärast pikka ja väsitavat metsas kondamist, algas lõkkeõhtu, kus poisid laulsid ja mängisid kitarri. Me küpsetasime lõkkel banaane šokolaadiga.

Järgmisel päeval suundusime taas Viki talumuuseumisse, kus me jagunesime kaheks meeskonnaks. Üks meeskond läks maja lupjama, teine läks sisse palle tegema. Hiljem vahetasime pooli.

Kolmanda päeva lõpus toimus viktoriin, kus pidime kirjutama kaks fakti iga teema kohta, mida laagris tegime. Lõpetamisl saime laagrite passi, mida saame igas laagris täita. Samuti saime pildid rand-ogaputkest ja kokkuvolditava nahkhiire kuju.

See laager oli üks parim laager, kus me oleme kunagi käinud ning sooviks väga minna ka järgmisel aastal.

 

Annika Suurna ja Karis Kivi 7. klass