Sirguvate söögisellide toimekas sügis

13/11/2014 14:49

 

Üksuse IMAG0357.jpg kuvamine

 

Growing Gastronauts, ehk Sirguvad söögisellid, on rahvusvaheline projekt, milles osalevad Saarte Koostöökogu eestvedamisel viis Saaremaa maakooli. Kärla Põhikoolist on selle projektiga kõige rohkem seotud 6. klass. Lisaks osalevad projektis veel koolid Prantsusmaalt, Inglismaalt ja Hiiumaalt.

Nagu kõigil projektis osalevatel koolidel, on ka meil oma kooliaed, kus kasvatame erinevaid juur- ja köögivilju. Tänu kooliaiale saavad õpilased kätt proovida aednikuna, st. kevadel külvavad, suvel käivad rohimas ja sügisel koristavad saagi. Kuna projekti eesmärk on näidata õpilasele kiireimat viisi mahetooraine jõudmisest toidulauale, teevad õpilased läbi kogu protsessi kuni hoidistamiseni ja toiduvalmistamiseni. Sellega seoses toimuvad erinevad töötoad, kus õpilased saavad proovida koos juhendajaga valmistada erinevaid roogasid.

Tänu Saarte Koostöökogule, kes korraldab juba mitmendat aastat Turupäeva Kuressaares, oli ka Growing Gastronats projekti koolidel võimalus juba teist aastat kätt proovida väiketootjana ja oma toodangut turustada.

Kooliaias kasvatatud toorainest valmistasime tooted, mida turul oleks võimalik müüa. Kevadel külvasime maha porgandit, pastinaaki, kurki, kõrvitsat, punapeeti ja basiilikut. Sügisel oli saak hea ja õpilastel oli võimalus töötubades, mida juhendas Krista Mändar, valmistada porgandiküpsiseid, kõrvitsaküpsiseid, kõrvitsavõiet, pestot, kurgimuffineid ja peedi-šokolaadikooki. Retseptivalikus lähtusime olemasolevast toorainest. Lisaks toiduvalmistamisele tegelesime ise ka turustamisega, mille tarvis leidsime sobivad pakendid ja kujunduse. Õpilased ise pidid välja arvutama toote hinna, mille läbi said nad lisaks kulutustele võimaluse väärtustada ka oma tööd ja vaeva.

Turupäeva hommikul olid õpilased ootusärevil ja lootuses, et kogu valmistatud kaup saab maha müüdud, sest ka teised koolid ja paljud ettevõtjad olid välja tulnud põnevate toodetega. Oma ootustes ei pidanud õpilased pettuma, sest üllatavalt kiiresti tühjenes müügilett kaubast. Eriliseks tõmbenumbriks osutus pesto, mis müüdi ära esimese poole tunni jooksul. Meie kurgimuffineid ja peedi-šokolaadikooki said turulised maitsta turukohvikus.

Tänu projektitööle omandasid õpilased olulisi elus vajaminevaid oskusi ja teadmisi ning teenisid arvestatava summa klassiraha oma toodete müügiga, mida kasutasime 6. klassi õppereisiks Kumusse ja Rahvusraamatukokku. Turupäeval osalemine andis õpilastele suure annuse motivatsiooni edaspidisteks toimetamisteks.Üksuse Turupäev_2014-0043.jpg kuvamine

Kuigi Growing Gastronauts projekt lõpeb  novembris, ootavad õpilased juba uut sarnast projekti, milles kaasa lüüa.

 

 

 6. klassi klassijuhataja Jaanika Kask

Üksuse IMAG0397.jpg kuvamine