Mihklipäeva laat

01/10/2014 10:54

       

Esmaspäeval, 29. septembril toimus Kärla koolimajas algklasside poolt läbi viidud mihklipäeva laat ehk 20 sendi laat. See on üks Kärla koolipere armastraditsioon, millest saab rõõmu ja koostegemise lusti tunda kogu koolipere.

Sügisandidega ja nendest valmistatud küpsetiste ja muu seesugusega olid kauplema oodatud kõik algklasside õpilased.

Ostma aga oodati kõiki - vanemate klasside õpilasi, õpetajaid, lapsevanemaid.

Mis on aga mihklipäev ja miks seda üldse tähistada? Mihklipäev lõpetas suvepoolaasta ja selleks ajaks pidid välistööd olema lõpetatud. Mihklipäeval oli toidulaud rikkalik. Küpsetati saiu, kooke, leiba jne. Käidi mihklilaatadel.

Rikkalik oli ka seekordne mihklipäeva laat  Kärla koolis algklassiõpilaste ja nende vanemate kaasabil. Algklasside koridoris oli pika laua taha sättinud end palju tublisid noori kauplejaid, igaüks pakkumas seda, mida oli kodus valmistanud, küpsetanud või korjanud.

Laste näod olid naerul ja melu oli suur. Enamus kaupa läks müüki 20-sendise hinnaga, aga oli ka neid, kes müüsid oma kaupa 10 ja isegi 5 sendiga. Oluline oli müüja rõõm, kui tema laua juurde tuldi ja kaup ära osteti.

Mida siis laadalt osta sai? Valik oli lai. Oli palju küpsetisi - erinevad õunakoogid, vahvlid, koduleib, muhvinid, küpsised.  Küpsetiste tegemisel oli kasutatud nii õunu, porgandit kui kõrvitsat.

Purkides võis osta kõrvitsasalatit ja moose. Kuna kooke ja muud magusat oli palju, siis oli rõõm näha, et mõni laps oli laadale toonud ka kodust mahla. Oli nii õuna kui ka minu vaieldamatuks lemmikuks osutunud õuna-aroonia mahl.

Müüdi ahjuõunu, punapõskseid oma aiast nopitud õunu-pirne. Silmailu ja kodukaunistuseks sai laadalt osta puukoorele kaunilt sätitud ja liimitud loodusannid (käbid, tõrud, kastanimunad, kuivatatud lilled jne). Müüjad oskasid ka soovitada, kuhu võib sellise kunstiteose panna, näiteks kardina külge või lihtsalt lauailuks.

Õpetaja Margit Lindau leidis laadas ka hea võimaluse läbi ostu-müügi lastega matemaatikat harjutada. Kuna lapsed olid müümisest nii elevuses, siis arvutamine oli sel hetkel ikka üks paras pähkel. Muid mõtteid oli nii palju.

Suured tänud kõikidele lastevanematele ja kindlasti õpilastele ja õpetajatele, kes tulid laadale müüma-ostma. Tänu Teile see laat saab toimuda ja loodetavasti
toimub ka edaspidi. Kaunist sügise jätku ja märgake koos lastega seda ilu looduses, mis meid ümbritseb. Koos olemises-tegemises peitubki rõõm!


2. klassi õpilase Heti Anett`i ema Triin Aksalu