Kui lahe oli Lahe koolipäev

28/11/2016 10:43

17. novembril toimus Nordea kontserdimajas juba 13. korda “Lahe koolipäev”. Sel aastal pöörati tähelepanu teemale “Kuidas võtta vastutust?”. Selle aasta üritusele tuli kokku umbes 1200 noort, mis on hämmastavalt suur arv.

Kōik sai alguse bussisõiduga Saaremaalt-Tallinna. Sõit algas juba kell 4:40 Kärla bussijaamast, et kell 9:30 registreerimiseks kohale jõuda. Start oli küll väga varajane, kuid see ei seganud, sest bussis sai magada ja kõik olid niigi ärevust täis. Kui lõpuks sihtpunkti jõudsime, saime endale nimemärgi ja laheda koolipäeva koti, kus olid sponsorite reklaamlehed ja natuke näksimist. Samuti oli laudadele asetatud erinevaid suupisteid.

Üritus oli jaotatud kolmeks osaks ning kokku oli esinejaid kaheksa. Vahepeal saime nautida ka tantsugrupi võrratuid esitusi.

Esimeseks esinejaks oli Igor Mang, kes jutustas astronoomiast ja tähtkujudest. Selgus, et tema lemmikuteks on veevalajad ning kaljukitsedel pidi olema eriline anne poliitikas ja tantsus. Mang oli kaasa toonud ka oma koera, kes käib kirikus ning on püha veega õnnistatud. Sulfa oli ta nimi.

Järgmiseks tuli lavale maailmarändur Maarika Traat. Ta sai tuntuks, kui 2012. aastal oma kodust Tartust Hispaaniasse Camino de Santiagosse kõndis, kokku umbes 5000 km. Maarika rääkiski oma kogemustest ning jagas ka paar head nippi, et matk metsarajal paremini sujuks.

Esimese osa lõpus astus lavale Agu Uudelepp, kes arutas meiega eelkõige meediaga seotud teemadel ning mis see meedia õigupoolest on. Samuti hoiatas ta meid meedias ringlevatest valedest ning kuidas meedia võib sulle ise sõnu suhu panna.

Esimese suure pausi ajal toimus lõuna. Toiduks pakuti lasanjet ning erinevaid puuvilju ja pirukaid. Eraldi oli korrus taimetoitlastele. Pausi ajal oli võimalik mängida “Partnerite orienteerumist”, kus pidi läbi käima ettenähtud sponsorite ülesseatud punktid. Mängu peaauhinnaks oli kruiis Rootsi koos korraldustiimiga.

Kui söögipaus läbi sai, koguneti teiseks vaatuseks taas saali. Esimesena astus lavale noorte seas üsna tuntud Genka ehk Henry Kõrvits. Kõigi rõõmuks sisenes ta saali ühte oma kuulsat lugu esitades. Genka andis nõu oma tunnetega õigesti toime tulemiseks. Ta jagas meiega lugusid ning jutte enda karjäärist ning kuidas ta elus nii kaugele on suutnud jõuda. Enne lavalt lahkumist esitas Genka kõigi rõõmuks veel ühe oma loo.

Genkale järgnes arst Riina Raudsik, kes pidas loengu inimese vaimse tervise üle. Ta väitis, et stress on tavaline asi inimese elus ning selles pole midagi kummalist. Samuti andis ta meile nõuandeid tervislikuma elustiili ning selle parandamise kohta.

 

Teise vaatuse viimased esinejad olid Rio olümpiamängude pronksimehed sõudmises Allar Raja ja Kaspar Taimsoo. Nad jutustasid nii oma pettumustest eelnevatel olümpiatel kui ka suurest võidust. Allar ja Kaspar rääkisid ka vaevast, mis nad, võistlusvormi saavutamiseks pidid nägema. Tuli välja ka

see, et mõlemal on plaan peale sporti töötada riigikaitses. Enne lavalt lahkumist anti neile nagu olümpialgi pidulikult kätte medalid ning lillekimbud.

Ning siis algas teine ja viimane paus. Taas oli võimalus midagi hamba alla pista ning viimane aeg oli orienteerumismängust osa võtta. Peale pausi algas kolmas vaatus, kus esinesid kaks viimast külalist.

Kõigepealt astus lavale Jaak Roosaare, kes on raamatu “Kuidas saada rikkaks?” autor. Ta rääkis vaevast, suurest tööst ja taksitustest, mis ta on pidanud läbima ning ka oma vanemate õpetustest, mis aitasid tal jõuda sinna, kus ta praegu on. Ta jutustas arveraamatust, mida ta oma taskuraha kohta väikese poisina ise pidas. Lapsepõlvest sündiski Roosaare huvi ja ka praegune amet investorina.

Peale Jaaku tulid lavale kaks mustkunstnikku ja esitasid kaks trikki. Alustuseks esitasid nad klassikalise palli ärakaotamise triki, kus mingil hetkel tekib 1 palli asemel 2, 3 ja nii edasi. Teine trikk tekitas noortes suurt õhinat, kuna selleks paluti publikust vabatahtlik, kes hõljuma pandi.

Seejärel kuulutati välja tunnustuskonkursi „Hea eeskuju 2016“ võitja Erik Mikkus, kes pälvis endale Swedbanga väljapandud 1500€ stipendiumi. Autasustati ka teisi aktiivseid ja osavõtlikke noori ning nende auks tuli lavale üks Eriku lemmikbände Curly Strings. Publik läks sellest nii pöördesse, et esituse lõpuks oli enamik suurel laval ning laulis bändiga kaasa.

Viimase esinejana tuli lavale näitleja ja saatejuhina tuntud Märt Avandi. Ta jagas oma kogemusi ning õppetunde elus. Samuti seda, kuidas ta ise stressist välja tuleb ja millist vastutust erinevad etapid ja sündmused tema elus on nõudnud.

Hõisete saatel tuli lavale Daniel Levi, pannes vägeva lõpu

päevapikkusele üritusele. Seejärel oli aeg koduteele asuda.

Kogu päev jättis meile kõigile väga vägeva kogemuse ning soovi ka järgmisel aastal osa võtta.

 

 

 

Kaisa, Triinu ja Emili 8. klass