Kärla Põhikooli olümpiamängud

19/09/2016 10:31

     Reedel, 16. septembril toimusid Kärla Põhikoolis ülekoolilised olümpiamängud. Võistlejad jaotati  Euroopa riikide nimelistesse võistkondadesse. Need olid Itaalia, Prantsusmaa, Poola, Türgi, Norra, Rootsi, Taani Soome, Läti ja Leedu. Igas võistkonnas oli kas 11 või 12 liiget. Iga riigi juhendajaks oli üks klassijuhataja, kes oma võistkonda ergutas või tegi isegi mõnel võistlusalal kaasa.

    Õpilased loositi võistkondadesse juba nädal aega varem, et oleks aega otsida materjali ja kaunistada oma riiki iseloomustav kilp. Kõik said selle õigeks ajaks valmis ning võistluspäeva hommikul kell 9 olid võistlejad rõõmsasti kooli ette rongkäiguks üles rivistunud. Rongkäik kulges ümber koolimaja spordiplatsile, kus kõik mängude avamiseks rivis seisid. Pärast traditsioonilise olümpiatule süütamist ja lipu heiskamist andsid kohtunike ja osalejate esindajad vande ning mängud olidki ametlikult avatud.

     Võistlus algas teatejooksu ehk „Kilbijooksuga“, milles osalesid kõik riigid korraga. Jooksu võitis Soome riik. Sellele järgnesid kümme ala, mille läbisid kõik võistkonnad eraldi. Need olid lõbusad,  veidi pingelised ja väsitavad, mis oligi kogu selle päeva mõte. Aladeks olid näiteks saapavise, noolevise, turboodavise, lendava taldriku lennutamine, jalgpalli täpsuslöök jt.

Kella üheteistkümneks olid kõigil alad läbitud ning pärast väikeste söögivahetundi algas viimane füüsiline võistlus - köievedu.  See oli vist kõige pingelisem ning kaasaelamist vääriv ala. Ka sellel alal hakkas Soome silma ning pärast tasavägist finaali Soome ja Türgi vahel kuulutati Soome võitjaks.

Järgmisena  läksid 1. - 4. klassi õpilased olümpiamängude teemalisi plakateid joonistama ja vanema kooliastme õpilastel algas viktoriin. Viktoriini peakohtunik oli endine kümnevõistleja ja praegune Kuressaare linnapea Madis Kallas. Viktoriinis esitati 10 küsimust olümpiamängude kohta läbi aegade. Ka sellel alal oli rebimist esikoha pärast. Punktide kokkuarvestamisel selgus, et Türgi ja Itaalia olid võrdses seisus. Neile esitas otsustava küsimuse Madis Kallas ning sellega võitis Türgi esimese koha endale.

Kõigele sellele järgnes autasustamise ja tänamise tseremoonia ning siis suundusime taas spordiväljakule, et olümpialipp langetada, olümpiatuli kustutada ja I olümpiamängud lõppenuks kuulutada.

     Koolipapa Jaan Lemberi arvates möödus päev suurepäraselt: „Me peaks rohkem ühisüritusi tegema, sest üks asi on klassis õppida, kuid kool peab pakkuma ka midagi, mida koos teha, et õpilased rõõmu tunneksid“. Tema sõnul oli idee olümpiamängudest juba mitu aastat tal kuklas olnud. „Mina  spordimehena olen ise selle sees olnud ja sealt see idee nüüd tuligi. Me oleme juba päris mitu üritust kogu kooliga koos teinud ja ma arvan, et sellest on koolipere liitmisel hästi-hästi palju kasu“. Aga direktoril on ka tulevikuks paar mõtet. „Järgmiseks aastaks peame natukene mõtlema, sest iga sündmus peab erinev olema. Kui talv pakuks meile lund, siis kindlasti kusagil veebruaris teeksime taliolümpiamängud. Aga kui ei, siis suveolümpiamängud toimuvad iga nelja aasta tagant, kuid vahemänge ei keela keegi korraldada“.

    Meie meelest läksid  olümpiamängud ka väga hästi korda. Kõik oli väga lõbus ja pingevaba, keegi ei tundnud muret kaotuse üle ja see oligi mängude kõige parem osa. Ootame huviga järgmisi Kärla Põhikooli olümpiamänge!

 

Triinu-Liis Torri, Emili Gabriela De Oliveira, Kaisa Tänav   8. klass