Jukude ja Mannide ristimine

06/10/2016 13:04

Neljapäeval, 29. septembril toimus Kärla Põhikoolis 5. klassi õpilaste Jukudest  Juhaniteks  ja Mannidest Marideks ristimine. Ürituse viisid läbi 9. klassi õpilased ja nende klassijuhataja. Kiiresti enne katseid tegime veel viimased ettevalmistused. Eeskujuks võtsime tükikese vägilastegu eeposest „Kalevipoeg“.

Esimeseks katseks tuli viiendikel varuda jõudu, sest kavas oli kivivise ja põllega kivivedu ning kivi polnud just kergete killast. Tüdrukute ülesandeks oli vedada põlles kivi ja joosta ettenähtud pikkusega rada aja peale. See, kes kõige väledamalt oma katse läbis, sai esikoha. Poiste ülesandeks oli kivivise, kõige pikema maa visanud poiss tuli võitjaks. Linda tiitli sai Sessely Järvalt ja Kalevipoja oma Karl-Mathias Pihl.

Seejärel suundusime kooli aulasse teisele katsele. Õpilastele ja nende klassijuhatajale oli ette valmistatud nöör, mille külge olid seotud niidi otsas rippuvad õunad. Selle katse pearõhk oli osavusel. Auhinnaks oli hiiglama suur õun ja selle võitis Rose-Marin Luks. Viimasel proovilepanekul said õpilased „jahuhabemikeks“. Igaüks püüdis vee seest saada kätte kommi ning seejärel jahu seest batoonikese.

Lõpetuseks toimus terve kooli ees tõotuse andmine. Iga Juku ja Mann kordas eestlugeja järel vannet ning ristiti siis mõõgaga suurde kooliastmesse astunud õpilasteks ehk Juhaniteks ja Marideks. Kõikidele viiendikele meeldis üritus väga, sest sai palju nalja ja vahvaid katseid tehtud, ka publikul tõusid suunurgad üles. Tõotuse andjad kahtlesid ka mõne punkti juures, sest eks üheksandikud olid seda veidike ka omakasu püüdlikult ära kasutanud.

Joanna Jaansalu

9. klass