Järjekordne Keskkonnaharidusprogramm

18/12/2014 11:47

 

Neljapäeval, 11. detsembril käis meie kooli 9. klass Saaremaa Ühisgümnaasiumis Keskonnaharidusprogrammil „Huvitav Keemia“.

SÜG-is võttis meid vastu meie keemiaõpetaja Kadriann Saar, kes selle ürituse organiseeris. Temaga koos läksime teisele korrusele laborisse, kus ootas meid ürituse läbiviija Anne Teigamägi. Ta rääkis meile huvitavaid asju keemiast ja seletas meile, kuidas ise teha looduslähedast ja ilma säilitusaineteta kreemi ning seepi.

Laboris pidime selga panema sinised kitlid. Esimesena valmistasime kreemi. Kreem koosnes mesilasvahast, oliiviõlist ja veest. Hiljem sai  igaüks oma kreemipurki lisada meelepärast aroomiõli.

Teiseks valmistasime seepi. Seep koosnes seebikivist, searasvast, kookosrasvast ning erinevatest lisanditest. Seebi valmistamine oli ka ohtlikum ja sellepärast pidid kõik kandma kaitseprille. Lisaks pidi õpilane, kes seebisegu segas, kandma ka kummikindaid (seebikivi on teadupärast söövitava toimega aine naatriumhüdroksiid NaOH). Kreemi saime kohe koju kaasa võtta, aga seebi saame kätte alles kuue kuu päras, kuna see on ikka veel söövitav ja peab nii öelda laagerduma.

Üritus meeldis kõigile väga, sest saime ise oma kätega midagi valmistada ja kasutada keemias õpitud teadmisi. Soovitame seda üritust ka teistele klassidele.

 

Kärla Põhikooli 9. klass